Thuisserver kapot!

Datum
maandag, 12 augustus 2019
Body

Nee, de thuisserver is niet allergisch voor vitamientjes, integendeel. Hij snorde als een heuse tierelier! Toen dat eenmaal gelukt was heb ik een volgende grote ingreep gedaan in "mijn" kast. Ja, onze IT-troep staat in een kast, ergens in huis, die aangesloten is op het stroomnet èn met een ethernetkabel ook op de IT-wereld. De server heeft normaal gesproken geen beeldscherm, toetsenbord of iets anders nodig: alleen die twee kabels: stroom en ethernet.
Maar af en toe moet je er toch bij zijn, bijvoorbeeld om (voor de zoveelste keer ;-)) het server-os opnieuw te installeren. En dan sleep ik een beeldscherm en een toetsenbord erbij. Om dat makkelijk te kunnen, stond de server met zijn rug-zijde, waar de aansluitingen zitten, naar de deur toe. Dat betekende dat de vaste kabels tegen de deur aan hingen, met als gevolg dat die niet goed sloot, en er wat gesnor en gebrom in de kamer terecht kwam. Dat was niet optimaal, maar het was in gebruik heel handig.

Nu was er een aanleiding om goed naar die opstelling te kijken: Er stonden ook twee printers in die kast. Een oude inkjet mèt een scan optie en een ook al redelijk oude laserprinter. De inkjet kon alleen nog gebruikt worden als scanner. De laserprinter heb ik een aantal maanden geleden om zeep geholpen door een beetje onhandig gedoe met plaketiketten. Een printer waar een etiket in blijft plakken is tamelijk onbruikbaar. Zelf geprobeerd hem uit elkaar te halen, maar ik kwam er niet bij. Een "deskundige" lukt dat wel, maar zo'n deskundige is ook heel deskundig in factureren. Een nieuwe printer is een stuk goedkoper!

En die nieuwe printer staat er nu. Een snelle inkjet mèt scan-optie. Kan ik zelfs een A3 op afdrukken, als we af en toe een poster nodig hebben. En waar twee printers vervangen werden door één, kwam er plek vrij.
Die plek heb ik gebruikt om monitor en toetsenbord een vaste plaats te geven in de kast. Dat is makkelijk zeg. Natuurlijk gelijk de server omgedraaid en alle draden weggewerkt. Het blijft een kast met twee kabels naar de buitenwereld, maar nu zit er meer in.

Toen dat allemaal gelukt was, ben ik met een tevreden gevoel naar bed gegaan. Ik hoor het me nog zeggen "ik ben erg blij met zoals de kast nu ingedeeld is..."
Waarschuwing van ervaringsdeskundige: Zeg dat nooit! Ik ben nu helemaal niet tevreden!!!

Of anders en duidelijker gezegd: als je een server van z'n plaats haalt, doe je er goed aan hem open te maken, alle connecties te controleren, alle stof te verwijderen en hem VOORZICHTIG op z'n nieuwe plek te zetten... Maar ja, wat voor kwaad kan even omdraaien? Nou, een hele hoop!
Eén van de harde schijven, die samen met de andere gegroepeerd is in een RAID-10 opstelling, zit in een "swappable" positie. Dat kon niet echt anders in die serverkast. Je kunt deze schijf, in theorie, eruit trekken en vervangen door een andere. Als je de server omdraait loop je het risico dat zo'n verbinding een beetje loskomt. En een beetje los is een ramp voor een harde schijf.
Het duurt even voordat je dat door hebt, je ziet alleen dat de server niet werkt en een foutmelding geeft op z'n RAID.
Een paar uur later, terwijl ik van alles aan het proberen ben, komt er opeens een lange rij foutmeldingen op het scherm. Iets met het ram-geheugen... Gewoon opnieuw opstarten, toch? Nou, nee dus.
Als je een server omdraait moet je ècht eerst alle contacten controleren en schoonmaken. (Professionele monteurs doen dat met een spuitbuisje met lucht, amateurs met een stofzuigertje.) En als je dat niet doet, betaal je vroeg of laat de tol. Tol in de vorm van nieuw geheugen.

Het resultaat van al mijn softwarematige gesleutel aan de thuisserver, is dat ie nu niks doet. Even wachten tot het nieuwe geheugen er is. En ik heb in ieder geval geleerd dat een computer die in z'n eigen hoekje staat, hoe stoffig ook... liever niet van z'n plaats gehaald wordt. Net als een kamerplant dus. Maar dan toch heel anders. (Een computer hoef je nooit water te geven...)

Reageren of vragen: mail naar serverblog@erbenet.nl.                                                     ... terug naar het overzicht van de blogs ...