Composer voor (bijna) alles!

Datum
maandag, 30 december 2019
Body

De laatste dagen van dit voor onze servers zo pregnante jaar, heb ik gebruikt voor het invoeren van een tamelijk grote wijziging in de Drupal-7 installatie waarop de website van onze Bookshop draait. Die Drupal-versie werd nog volledig handmatig bijgehouden. Drupal biedt zelf mogelijkheden om een update-opdracht te geven voor het bijwerken van geïnstalleerde modules, maar die functie strekt zich niet uit tot het bijhouden van de kern van het Drupal-systeem, de zogenoemde Drupal-core. Elke keer als er een nieuwe versie van de Core uitkwam moest ik de modules waaruit dat bestaat, handmatig over de geïnstalleerde modules heen kopiëren. Daarbij kan je fouten maken, of een nieuwe versie helemaal over het hoofd zien. En dat is riskant. Vaak zijn de nieuwe versies van de Core aangemaakt om wat dan security-reasons heet. Kennelijk heeft dan een of andere oetl*l weer eens een gaatje in de code gevonden om lekker sites te hacken...

Reden om me hier eens in te verdiepen. De oplossing was, zoals bijna altijd, eenvoudiger dan je van te voren vermoedt. Ook hierbij kan Composer helpen! Dus heb ik Drupal-7 opnieuw geïnstalleerd, nu op basis van een composer setup. Vervolgens met composer require alle gewenste modules opnieuw gedownload. En tenslotte de website van de Bookshop gemigreerd naar de nieuwe setup. Die laatste stap ging in eerste instantie heftig de mist in, maar gelukkig kan ik dan terugvallen op de back-up van ISP Strato. Uiteindelijk draait de Bookshop op een door composer bijgehouden versie van Drupal 7. Gewoon af en toe even cu intikken en de site wordt bijgewerkt. Cu is een alias voor composer update --with-dependencies.

In ieder geval draait de site nu alsof er helemaal niks gewijzigd is, terwijl dat nu juist wel het geval is! Dat is toch altijd de leukste soort van ICT!