Ossen te kust en te keur...

Datum
donderdag, 13 februari 2020
Body

Eén dag voor Valentijn maken we de balans op van onze server avonturen van de laatste weken. De reden om iets te gaan versleutelen was gelegen in het "gedrag" van onze thuisserver. Die gaf af en toe een bizarre foutmelding, en wel de melding dat de harde-schijf was volgeraakt. Eigenlijk kan dat niet, want het enige wat op de hard-disk (of beter gezegd: ssd) van de thuisserver staat is het OS en wel Ubuntu Server 19.10, zoals ik eerder melde op 5 november j.l. De ruimte die het OS kost is hooguit zo'n 10 GB. Natuurlijk komt daar iets bij van langzaam groeiende log-files, maar dat kan niet van het een op het andere moment uitgroeien tot 100 GB!
Onderzoek leerde dat het wel degelijk werd veroorzaakt door logfiles en dan met name door foutmelding bij het aanroepen van de website op de thuisserver. (http://erbenet.synology.me). Dat is een soort dummy site waar nog helemaal niks aan is gedaan, maar het staat er vast wel. De foutmeldingen waren er niet alleen heel erg veel, maar ook uitermate cryptisch.
Wat kan het dan zijn?
Toen schoot me te binnen dat de door mij gebruikte panel-app, Virutalmin, níet is gegarandeerd voor Ubuntu-versies van hoger dan 18.04. Dus het servertje maar weer eens teruggezet naar Ubuntu 18.04, en alle bijkomende modules, zoals Virtualmin, PHP en Drupal weer geïnstalleerd en alles weer geprobeerd.... En toen: getverpielekes! Hij bleef dezelfde fouten maken!! Nog weer dieper in de foutmeldingen gedoken.... Hé, hij zegt ergens iets over "lezen voorbij eof"... dus er is ergens een bestandje langer dan het lijkt, of juist korter dan het lijkt. Ik kwam uit bij de door composer aangemaakte autoload-file in Drupal 8. Daarin bleek voorbij de verwachte php-programma-code een hoop troep te zijn toegevoegd. Toen dat gecorrigeerd was werkte alles precies zoals verwacht. Kennelijk heeft het systeem ooit een hikje gehad en de bestandsgrootte van deze file verminkt. Kan gebeuren...
Had dus niks te maken met het OS. Dus was downgraden naar 18.04 achteraf niet nodig geweest. Dan maar weer upgraden. Om een paar stappen over te slaan gaf ik de -d optie mee aan "do-release-upgrade". Tot mijn verbijstering werd mijn systeem in één keer geüpgrade van 18.04 naar 20.04. Dat laatste is gloednieuw, nog niet eens officieel gepubliceerd en volledig in de ontwikkelingsfase, maar door de -d optie had ik me daar wel voor opengesteld. Eigenlijk wel aardig om met iets te werken wat zo nieuw is, alleen... het werkt niet. Niet op de server tenminste. En wat er precies niet werkte was de netwerk-verbinding en dat is nogal belangrijk voor een server. Even googlen leverde de wetenschap op dat het waarschijnlijk een driver-probleem is. Een zo nieuwe variant van een OS is nog niet uitgebreid met drivers voor allerlei netwerk-kaarten. Mijn moederbord heeft een beetje buitenissige ethernet-chipset, werkt prima onder eerdere versies van Ubuntu, maar onder 20.04 (nog) niet. Dus maar weer eens terug naar 18.04 en daaronder alles weer geactiveerd en aan het werk gekregen en vervolgens geüpgrade naar 19.10.
We zijn dus weer terug op het punt waar ik 5 november j.l. ook was, met heel wat nuttige ervaringen rijker...

Op mijn laptop heb ik, naast Windows 10 en een versie van Puppy Linux ook een versie van (K)ubuntu geïnstalleerd. Die was ondertussen ook doorgegroeid tot 19.04. Uit nieuwsgierigheid heb ik die ook eens geüpgrade naar 20.04. En dat werkt wel! De wifi-chipset van de laptop is voor Ubuntu 20.04 heel goed bruikbaar. Dus mijn laptop draait van meerdere OSsen het nieuwste van het nieuwste! En deze knopjesfreak vindt dat toch lekker...