De verhuiswagens zijn weer in zicht!

Datum
zondag, 23 februari 2020
Body

Is het eindelijk een beetje rustig op het migratie-front, steken de kriebels weer de kop op...

Ik schreef het al aan het begin van de vorige migratie-cyclus: Ik ben heel blij met het de VPS zoals die functioneert bij Strato, maar er blijft nog steeds van alles te wensen over. En na alle avonturen rond de thuisserver weet ik dat ik veel van de functionaliteit die Strato biedt, ook zelf kan vinden. Zo kan ik bijvoorbeeld met Virtualmin alles waar ik Plesk voor gebruik.

En dan blijft uiteindelijk over dat Strato goedkoop is, maar zeker niet de goedkoopste!

Na lang zoeken heb ik mijn blik laten vallen op het Duitse bedrijf Hetzner, waar ik een "cloud-server" kan verkrijgen, gebaseerd op een Xeon-CPU met 2 cores en 4GB ram, dus vergelijkbaar met m'n thuisserver. Er zit maar 40 GB aan diskruimte bij, maar dat is op zich genoeg voor Ubuntu 18:04, Drupal 8 en Wordpress installaties. Bovendien kan je voor heel weinig geld altijd extra schijfruimte toevoegen. We gaan het maar eens proberen. In deze setup gaat het me minder dan € 60,00 per jaar kosten en dat vindt ik een hele mooie prijs.

De bestelling geplaatst en die was binnen enkele seconden geactiveerd. Daarna een ondertussen standaard programma afgewerkt. Daar is al dat trial and error gedoe van afgelopen jaartje prima voorbereiding voor geweest. Eerst de standaard installatie van Ubuntu 18:04 geüpdate naar de laatste versies van alles. Daarna Virtualmin geïnstalleerd, waardoor Webmin en Usermin automatisch meekomen. Het domein SBGS.NL heb ik, middels de DNS-server van Strato kunnen verwijzen naar de nieuwe server. En daar is het ondertussen gedefinieerd als virtuele server. Drupal 8 geïnstalleerd en een site aangemaakt voor SBGS.NL. Eigenlijk nog een dummy site. Maar als ik zie hoe eenvoudig ik nu een web-server weet op te tuigen, heb ik toch het een en ander geleerd, afgelopen jaar....