Drama!

Datum
dinsdag, 6 april 2021
Body

Als iemand van een ander zegt dat die "een beetje dom was" kan die ander nog steeds koning worden. Iedereen is wel eens "een beetje dom", toch?

Met dat in het achterhoofd moet ik toegeven ook een beetje dom geweest te zijn. Het resultaat was een als een tierelier draaiende VPS, die geen enkele website meer kon weergeven. Normaal gesproken zou je dan, na een korte litanie van onwelvoeglijke taal, de meest recente back-up herstellen en dan lekker verder gaan. Maar als je "een beetje dom" gedaan hebt, is de greep naar de backups meestal niet zo zinvol...

OK, genoeg er om heen gedraaid. Dit is wat gebeurde in maart 2021: Het begon op te vallen dat de harddisc van de VPS voor meer dan 90% bezet was en dat is nooit lekker. Nu was die VPS vanaf het begin niet zeer ruim opgezet. 40 GB aan schijfruimte, dat was voorlopig voldoende. Om de kosten te drukken heb ik bovendien de standaard back-up procedure van provider Hetzner uitgeschakeld. In plaats daarvan had ik de app timeshift geïnstalleerd, waarmee je uitstekend backups kunt maken. Het enige nadeel van timeshift is dat de backups ergens op een stukje harddisc worden geplaatst. Daarom is die oplossing ook gratis... ze halen het geld wel langs een ander kanaal binnen. In eerste instantie gaf ik een paar centen (in ieder geval minder dan een paar euro's...) uit aan een stukje extra HD, een volume van 10 GB om precies te zijn. Maar de oorspronkelijke HD bleef vollopen. Op dat moment heb ik gekozen voor de oplossing om een tweede VPS op te zetten bij Hetzner, nu eentje met 80GB aan HD-ruimte. Dankzij het losse volume van 10GB kon ik alles van de oude VPS eenvoudig overzetten naar de nieuwe. Daarna kon de oude VPS èn het extra volume verwijderd worden, want we hadden nu genoeg schijfruimte, toch?

Toch niet! Ook in deze setup ging de HD-bezetting richting de 90%. Toen heb ik besloten om timeshift te verwijderen. Lekker radicaal, wat kan het schelen... apt purge timeshift*. Die opdracht leidt er toe dat je de vraag krijgt of ook alle ondersteunende apps en libs mogen worden verwijderd. Ik herinnerde me dat er allerlei "spul" geïnstalleerd geworden is, om timeshift te ondersteunen, en zonder kritisch naar de voorgestelde lijst te kijken heb ik gewoon de hele lijst laten verwijderen. Het gevolg van die keuze was uiteindelijk een vrijwel lege VPS, zonder websites. Geen beschikbare backups meer, alleen een lege huls met bijna 80 GB aan HD, lekker leeg.

Op zich allemaal goed bedacht, maar wel jammer dat ik niet eerst even een backup had laten maken door Virtualmin van al m'n websites. Dat kan op zich vrij simpel. De laatste keer dat ik dat had gedaan was eind augustus of begin september 2020, dus een tijdje geleden...

De litanie van onwelvoeglijke taal was nu heel wat langer en... laten we zegen "rijker". Na te zijn afgekoeld en ettelijke diepe zuchten verder was er maar één weg te gaan. De VPS volledige opnieuw geïnstalleerd, met Ubuntu 20:04 LTS. Daarna Virtualmin erop gezet en stap voor stap de backup van september 2020 teruggehaald. Het grappige is wel dat nu de HD veel minder zwaar belast is. En dat betekent dat het vollopen een gevolg geweest is van de recente update van Ubuntu. Ik had de laatste versie niet op een schoon systeem gezet, maar als upgrade van versie 18:04 en kennelijk laat dat veel oude troep achter. Op mijn thuisserver valt dat veel minder op, omdat ik hier gewoon zoveel schijfruimte heb dat 20 of 40 GB verlies niet echt merkbaar is.

Al met al is dit hele gedoe en belangrijke en nuttige les. In mijn nieuwe opzet op een schoon geïnstalleerd systeem zal ik af en toe backups maken in Virtualmin en die downloaden naar mijn thuisserver. Backup van het OS hoeft niet echt, want ik kan zo alles opnieuw installeren.

Blijft het probleem dat ik enige maanden aan werk kwijt ben op de verschillende websites. Maar ook daar is een oplossing voor: Google Cache. Veel van de kwijtgeraakte nodes heb ik kunnen herstellen. Het is niet perfect, maar dat krijg je, als je "een beetje dom" doet.
 

Reageren of vragen: mail naar serverblog@erbenet.nl.                                                            ... terug naar het overzicht van de blogs ...