Jammy Jellyfish

Datum
maandag, 30 mei 2022
Body

Twee dagen bezig geweest met een volgende uitdaging: "Jammy Jellyfish", welke grappige naam staat voor versie 22.04 van Ubuntu, het OS waaronder onze servers draaien, zowel de Thuisserver als de VPS. Versie 22.04 is vorige maand officieel uitgerold, en dan begint het bij deze gepensioneerde ITer toch te kriebelen. Jammy is officieel niet meer in beta, dus we kunnen er eens over denken om te gaan upgraden, toch?

Belangrijkste aspect van zo'n uitdaging is dat onze panel-manager, Virtualmin, nog geen Jammy ondersteunt, of zoals dat officieel heet: nog geen jammy-versie van de nodige pakketen biedt. Maar ze bieden wel de kans om Focal, oftewel versie 20.04, handmatig te upgraden naar Jammy. En dat heb ik maar eens geprobeerd. Maar daarbij ging er teveel mis. Het nieuwe OS installeerde probleemloos, en ook Webmin kwam prima in beeld. Daarna moet je zelf de diversen pakketen waaruit Virtualmin bestaat, installeren. En dat ging wel, maar niet soepel. Met name Apache2 had veel voeten in de aarde.... Uiteindelijk de Virtualmin module over alles heen gespreid, en het draaide... een beetje. Maar de integratie kwam niet op gang, en het ophalen van een SSL-certificaat lukte helemaal niet.

Dan maar voor optie B gekozen: weer Focal geïnstalleerd, vervolgens de automatische instal van Virtualmin, met alle extra's zoals Samba, en uiteindelijk de zo verkregen server ge-upgrade met do-release-upgrade... Gaandeweg ontdek je dat dat niet ondersteund wordt tot augustus a.s., maar het draait wel. Hiep hoi!

De thuisserver draait nu volledig en officiëel "Jammy Jellyfish", en niet langer "Focal Fossa"! De VPS staat zo'n avontuur ook nog te wachten, maar daarmee wacht ik toch echt tot augustus.

Reageren of vragen: mail naar serverblog@erbenet.nl.                                                            ... terug naar het overzicht van de blogs ...