Mjam, mjam, wat een Jammy

Datum
zondag, 18 september 2022
Body

Het was een beetje zwoegen, maar uiteindelijk is het gelukt: ook op de Vimexx-VPS draait nu Jammy Jellyfish, oftewel Ubuntu 22:04 LTS. Uitgaande van een onder Focal Fossa (Ubuntu 20:04 LTS) draaiend systeem kan je dat op twee manieren bereiken. De eerste pogingen daarin lukten helemaal niet.

De allereerste poging was een do-release-upgrade op een systeem dat verder volledig in productie is, dus met een goed draaiende Virtualmin. Deze upgrade verliep niet lekker, klaagde over "broken packages" en brak af.  Daarna kun je met een gewone apt upgrade het upgraden vervolgen, maar je loopt wel tegen problemen aan. Plus dat je voor een aantal pakketten moet beslissen of je de volledige upgrade accepeert of niet. Bij Postfix, Dovecot en Samba geef ik aan dat ik de bestaande configuratie wil handhaven. Maar als je daarin fouten maakt krijg je ongelukken.

Dan maar de alternatieve poging: het systeem herinstalleren, zodat je een schone install van Focal hebt. Jammy rechtsreeks installeren gaat niet. Aanbieders van VPSen geven die mogelijkheid pas als een OS-release zich al enige jaren bewezen heeft. Maar via een omweggetje kom je er ook. Over de schone install van Focal de do-release-upgrade draaien, zodat je een werkende Jammy grijgt en daarover heen Virtualmin installeren. Dat gaat prima, als je het allernieuwste (en beta!) installatie-script gebruikt. Zodra je een draaiende Virtualmin hebt, moet je de back-up van de virtual servers restoren. En dat ging fout. Het zal waarschijnlijk vooral onkunde mijnerzijds geweest zijn. Ik had de backup niet op de handigste manier gemaakt en nam bij de restore een paar verkeerde belissingen.

Ten einde raad weer opnieuw een schone install van Focal gemaakt, Virtualmin geïnstalleerd en nu de backup opnieuw gerestored. Dat wat slimmer gedaan en na een dag zat ik weer met een prima draaiend systeem. Alleen was er een gebrek in de database van de site van Erbenet.NL. De toen laatste entry in de blog( "Migratie, Migratie") was niet in de backup terecht gekomen. En dat was best een lange entry, te veel om opnieuw te verzinnen. Gelukkig had ik voor het hele avontuur wel een systeem-backup gemaakt met timeshift, maar dat wilde helemaal niet herstellen. Uiteindelijk deze back-up maar uitelkaar gesleuteld en de entry /var/lib/mysql/erbenet vanuit deze backup over de draaiende versie heen gekopieerd, waaruit blijkt dat ik te weinig weet van hoe mysql in elkaar zit. Vanaf dat moment was geen enkele database bereikbaar en wilde mysql helemaal niks meer doen. Na enige uren googlen is het uiteindelijk wel gelukt. Je moet in dit soort gevallen de hele folder /var/lib/mysql restoren, want in die folder zitten nog enige files met belangrijke gegevens van elke database. Maar goed, alles werkte weer zoals het hoorde.

Had ik dan al die ongein voor niks over mezelf afgeroepen? Na een dag zuchten nog een poging gedaan. Weer do-release-upgrade uitgevoerd over het systeem, met draaiende Virtualmin. En kennelijk heb ik het nu wel op de handigste manier gedaan, want het lukte! O, de zelfde fouten doken op als de eerste keer. Er kwamen weer broken packages binnen, en ik moest weer laveren om keuzes over Postfix, Dovecot en Samba, maar dat allemaal zo weloverwogen mogelijk gedaan en het systeem opnieuw geboot. Toen draaide Virtualmin weer zoals het hoorde, met alle databases en de e-mail volledig actief. Alleen bleef ik struikelen over meldingen over Proftpd, maar omdat Samba goed draait hoef ik nooit iets met ftp te doen, dus Proftpd maar helemaal verwijderd. Daar mopperde Virtualmin maar een heel klein beetje over en uiteindelijk heb ik een reinstall ervan gedaan vanuit Virtualmin.

En nu draait de Vx-VPS lekker onder Jammy Jellyfish! Hoera en pfffft! Niks te vroeg, wat mij betreft want Jammy is ondertussen al aan een eerste revisie begonnen. De ondersteuning van Focal zal voorlopig echt niet stoppen, maar de focus bij Ubuntu ligt nu bij Jammy, en dus mijn focus ook. Serieuse activiteiten op dit front kunnen verder uitblijven totdat ten eerste, Vimexx Jammy vrijgeeft voor directe install en ten tweede, Virtualmin gewoon een productieversie van zijn install-script biedt.

Reageren of vragen: mail naar serverblog@erbenet.nl.                                                     ... terug naar het overzicht van de blogs ...