Van alles geprobeerd en een fout hersteld.

Datum
zondag, 28 juli 2019
Body

Onze thuisserver draait onder Ubuntu 19.04 en de control panel TinyCP. Dat was op 16 juni j.l. zo en nu ook. Dus niks veranderd? Nou, er is van alles gebeurd en het is goed om dat hier vast te leggen.

Ik schreef in de vorige blog al, dat ik was begonnen met het testen van aaPanel. Op zich was dat heel aardig, maar het had geen voorzieningen ingebouwd voor e-Mail voor een Ubuntu omgeving. Bovendien voelde het, als Chinees product, toch ook ongemakkelijk aan. Daarna heb ik allerlei andere panels geprobeerd. Op de servers van de leveranciers staat meestal dat websites en e-mail ondersteund worden. Dat is ook zo. Maar er zijn er héel weinig die dat beter doen dan Webmin, wat ik allang heb. Webmin en vele andere panels bieden een omgeving waarin heel netjes alle instellingen van de diverse programma's gewijzigd kunnen worden. Wat ze NIET doen is zelf alle instellingen netjes invullen op basis van enkele, in gewone taal, vastgelegde keuzes. cPanel en Plesk staan daarin op eenzame hoogte. Het gratis TinyCP doet als enige panel dat ik getest heb, een heel aardige poging. Dus uiteindelijk maar weer terug naar TinyCP.

Elk panel stel je in op een "schone" installatie van bij voorkeur Ubuntu 18.04. Dus die heb ik afgelopen dagen herhaaldelijk weer teruggezet. En uiteindelijk ook TinyCP weer.
En dat lukte niet...

Op 21 juni schreef ik ook al dat ik de /var folder voortaan had weggehaald van de "gewone" disk van de server en had overgeplaatst naar de RAID-disks. Die RAID bevat een tweetal volumes, die niet beïnvloed worden door een herinstallatie van de server. Dat is veel veiliger.

Maar het werkt eigenlijk niet...

De /var folder is ook de plek waar de server zijn eigen instellingen bijhoudt. Bijvoorbeeld: welke programma's zijn geïnstalleerd. Toen ik uiteindelijk TinyCP weer had geïnstalleerd dacht die dat php7.2 al op de server stond, en deed het geen poging om dat ook te installeren. Dus TinyCP draaide niet, maar verder ook weinig. Drupal kon ik vergeten, want dat is volledig afhankelijk van php. Maar php alsnog installeren lukte ook niet, want het installatie-programma kon helemaal geen wijs meer uit de gegevens.

Dus nòg meer eens opnieuw begonnen. Nu met een eigen /var op de basis disk. Vervolgens binnen die folder symbolic links gemaakt voor /var/mail en /var/www naar het RAID-volume. Dàt is "the best of both worlds".
En toen vandaag uiteindelijk weer Ubuntu 19.04 geïnstalleerd. Wel zo leuk.

Reageren of vragen: mail naar serverblog@erbenet.nl.                                                     ... terug naar het overzicht van de blogs ...