Thuisserver ook opnieuw!

Datum
zondag, 14 juni 2020
Body

En niet alleen de VPS, maar ook de thuisserver maar helemaal opnieuw opgezet... Bij een poging om Drupal 9 te installeren gebeurde er teveel vreemde dingen, en dat was de spreekwoordelijke druppel. Ik had op die server immers Ubuntu 20.04 geinstalleerd gekregen met Virtualmin er op. En Virtualmin is niet gegarandeerd voor versies van Ubuntu van na 18.04. Dat heeft steeds goed gedraaid tot ik de PHP installatie wat heftiger ging gebruiken, met Drupal 9. Extra probleem is dat ik wel bizar gedrag voorgschoteld kreeg, maar nergens een foutmelding in een logfile. Dus waar moet je gaan zoeken?

Uiteindelijk besloten om de server helemaal opnieuw te installeren.
Weer begonnen met Ubuntu 18.04. Toen fstab en netplan goed gezet en we draaiden weer. Extra voordeel is dat de setup van netplan in Ubuntu 20.04 niet helemaal deugde. De combinatie van DHCP en fixed IPs bleek niet mogelijk...
Maar nu kwam er een nieuw probleem: ZFS! Ik had die software voor raid/filesystem geinstalleerd en het draaide prima op mijn data-disks. Maar wat ik niet wist, was dat door de release-upgrades naar 20.04 ook mijn versie van ZFS was gewijzigd, en wel in iets wat niet meer volledig compatibel is met ZFS onder Ubuntu 18.04.
Maar het Internet biedt overal een oplossing voor... Dus draait mijn server nu onder Ubuntu 18.04 met PHP 7.4 en met ZFS 0.8.4.

Best of all worlds!

Nu Drupal9 eindelijk eens gaan testen...

Reageren of vragen: mail naar serverblog@erbenet.nl.                                                            ... terug naar het overzicht van de blogs ...