Wijzigingen, wijzigingen...

Datum
zondag, 4 juli 2021
Body

Opvallende wijzigingen...

 1. Tot voor kort deed ik mijn computerwerk van achter een laptop. Dat was er eentje met nogal stevige specs, gekocht van de erfenis van mijn moeder, in huis gekomen begin 2016. Maar die laptop raakte een beetje sleets... Alles deed het nog prima en behoorlijk snel, behalve de ventilator. Er kwamen met regelmaat geluiden uit de laptop alsof die was omgetoverd tot een snorrende kat. Op zich is daar weinig mis mee, maar het is een symptoom van een naderend einde. Aanlopende ventilator wordt ooit een vastgelopen ventilator en dat kan leiden tot een gesmolten cpu of erger. Dat heb ik ooit, héél lang geleden, meegemaakt met een desktop pc, die ik alleen heb kunnen redden door de cpu (om een indruk te geven van hoe lang geleden: het ging om een 386sx...) een tijdje in een vriezer te leggen en een ander fannetje te installeren. Maar fannetjes in een laptop monteren is weer een heel ander soort klus. Dus er was aanleiding om te zoeken naar iets anders.
  Gelukkig kun je inmiddels heel wat meer computer voor je centen krijgen dan vijf jaar geleden. Na enig struinen op Amazon is mijn keuze gevallen op een mini-pc van het Chinese merk Chuwi. Heeft 8 GB RAM en een 250 GB SSD, Daar heb ik een hier nog liggende 250 GB HDD aan toegevoegd. Ik heb de hier nog staande monitor en een toetsenbord uit de computerkast gehaald (die deden alleen wat als ik eens in de thuisserver moest zijn, en die draait meestal probleemloos) en dat staat nu op mijn werkplekje. Alles wat op de laptop stond is naar de thuisserver gebackupt, zodat ik nu hezelfde kan als vroeger, alleen op andere hardware. De laptop gaat binnenkort met het grofvuil mee, maar ik wil hem eerst uit elkaar halen om te zien of er iets uit te redden is. De SSD bijvoorbeeld of de HDD of misschien het RAM. Mijn nieuwe desktop kan ik booten in Windows 10, Kubuntu 20.04 of Chrome OS. Best of all worlds!

   
 2. Onze ISP, Robohost, is overgenomen door Vimexx. Daardoor werden de IP-adressen van onze websites, tamelijk ongemerkt, gewijzigd. En dat betekende dat ik even nergens bij kon... Kort in paniek geweest, want wat ik ook deed... Uiteindelijk bleek de oplossing tamelijk simpel: gewoon even goed nadenken, en alles werkte weer! Huh? Hoebedoelu? Nou, gewoon flush de ip-adressen, zowel in Windows, als in de Chrome-webbrowser. En alles werkte weer.
  Maar deze overname betekent wel dat er een migratie op stapel staat! Momenteel zijn de websites gestald op een VPS in Duitsland, en gebruik ik Vimexx alleen als registrar en voor zijn DNS. In de nabije toekomst ga ik die functies weer combineren en komt alles bij Vimexx te staan. Ik ben ooit bij Robohost weggegaan met de sites, omdat ik SSH-hosting nodig had en die mogelijkheid zit er bij Vimexx wel in.
  Wordt ongetwijfeld vervolgd!

   
 3. Onze thuisserver draaide al enige tijd onder Ubuntu 20:04 LTS. En dat ging prima. Maar die toestand was bereikt door de vorige versie te upgraden. Dat werkt goed, maar het resulteert ook in vervuiling. En dan kan het gebeuren dat er vage foutmeldingen optreden. Fatal errors, terwijl alles wel lijkt te werken. Daarom heb ik ervoor gekozen om het OS opnieuw te installeren. Op zich kan dat prima, omdat alle data geïnstalleerd zijn op in ZFS draaiende RAID van 3 x 6 TB. Het is dan weer even uitzoeken hoe je een ZFS-RAID activeert, maar daar helpt Google wel bij. Alles draait nu weer als voorheen. Alleen Transmission moet ik nog wat aan sleutelen. Daar leer je dan elke keer weer van, want je beseft steeds beter welke gegevens je in een back-up toegankelijk moet hebben. Daarvoor is er in de backups partitie op de SSD speciaal ruimte gereserveerd, die niet overschreven wordt tijdens het installeren van het OS.
  Serviio en Samba draaien gewoon goed.
  Wel altijd goed nadenken over de Firewall, anders kan je je blijven opwinden over een niet werkende Samba, terwijl de oplossing heel simpel is...

Alles overziende is er wel het een en ander gebeurd, maar het is allemaal op zijn pootjes geland. Waar is de champagne?

Reageren of vragen: mail naar serverblog@erbenet.nl.                                                            ... terug naar het overzicht van de blogs ...