Migratie, migratie...

Datum
maandag, 12 september 2022
Body

Het heeft twee maanden geduurd, en daarna een paar dagen om op adem te komen, maar we zijn weer gemigreerd, keurig op een langzaam tempo, stapje voor stapje, weloverwogen... tot het helemaal fout ging en daarna weer goed ging... Genoeg om te vertellen, dus.

Ik had het al min of meer aangekondigd toen ik vertelde over overgang van Robohost naar Vimexx (zie de blog van 4-7-2021 onder punt 2.). Bij de huidige provider heb ik de mogelijkheid om een VPS tegen een redelijke prijs af te nemen. En dat heb ik dus ook gedaan, uiteindelijk, nadat alle acute zaken waren opgelost. Per 8 juli 2022 (inderdaad, de dag waarop ik de vorige blog heb ingetikt, over de NAS die naar het grofvuil verzonden is) hebben we een VPS bij Vimexx, met 2 virtuele cpu-cores, 4GB RAM en 100GB HDD. Dat is groot en krachtig genoeg voor onze huidige toepassingen. En, anders dan vroeger, sluiten die toepassingen nu ook e-mail in. Het was wel zo makkelijk om dat allemaal op één plek te stallen, die plek is immers ook de plek waar de domeinen geregistreerd zijn en de DNS gedefinieerd is. En na een maand klooien is het allemaal nog gelukt ook. Daarbij ben ik wel tot twee keer toe langs een diepe afgrond gegaan, met lichte blijvende schade tot gevolg...

Een overzicht van de stappen en acties:

 • VPS besteld volgens bovenstaande specs, met (natuurlijk) Ubuntu erop. Dat was op dat moment versie 20.04. Virtualmin geïnstalleerd met alles erop en eraan en ook Drupal, in de laatste versies van zowel Drupal-7 (voor de webshop) als Drupal-9 (voor de rest). De (virtuele) webservers gedefinieerd, de databases opgezet en daar de op de Hezner-VPS draaiende websites heen gemigreerd. Ondertussen heb ik dit zo vaak gedaan dat het bijna routine geworden is.
 • Vervolgens in Virtualmin back-up gemaakt van de nieuwe VPS. Het was inmiddels 13 augustus geworden. Godzijdank voor dat heldere moment!
 • De sites op de Hezner VPS waren nu volledig overgenomen. De DNS was ook goed aangepast en elke aanroep leidde naar de Vimexx-VPS. De setup op de Duitse site was dus overbodig geworden en heb ik helemaal afgekoppeld. Het abonnement bij Hezner heb ik per z.s.m. beëindigd. Per 3 september de laatste betaling hierop gedaan, voor inderdaad een deel van  de maand. Dus Hezner is nu helemaal over en uit. Was deze volgorde slim? Achteraf denk ik dat deze VPS beter wat langer achter de hand had kunnen houden... Dat was dus de eerste afgrond.
 • De nieuwe VPS draaide lekker, nog zonder e-mail, maar lekker. Maar, omdat de VPS-aanbieders altijd wachten met de allernieuwste versie van een OS, draaide ze onder Focal Fossa, terwijl de thuisserver, net als voorheen de Hezner-VPS, al onder Jammy Jellyfish draaien. Ik zag er geen bezwaar tegen om dit voor de nieuwe VPS (omgedoopt tot VxVPS) ook te doen. En inderdaad ook op deze draaide Jammy lekker. (Leek het...)
 • Het werd dringend tijd om verder te sleutelen, met name aan de e-mail. Postfix draaide, net als Postmap en Dovecot, samen met Spamassasin en ClamAV, kortom het hele pakket voor succesvol e-mail beheer. Ik ben er echt enige tijd mee bezig geweest, maar echt lekker liep het geen moment. op een gegeven moment ben ik zelfs gaan zoeken naar alternatieven voor Postfix. Die zijn er wel, maar niks integreert makkelijk met Virtualmin. De meeste verstuurde mails bleven ergens hangen in de outbox. En ontvangen mails kwamen helemaal niet binnen. Logfiles gaven onvoldoende info. Maar om het goed te kunnen testen moest de oude-setup, dus de mail-servers van Vimexx, eerst worden afgesloten. Dus had ik even niks meer, behalve een emmer vol lichte paniek.
 • Helder moment: alles lijkt te draaien onder Jammy, maar dit is de eerste keer dat ik ook Postfix op die manier probeer. Voor ik ga klagen bij Virtualmin kan ik beter eerst zeker weten dat mijn problemen niet aan het OS liggen. Dus het plan opgevat om eerst alles onder Focal Fossa, dus Ubuntu 20.04 uit te testen. Hoe doe je dat? Gewoon, eerst een volledige back-up maken van de Virtualmin setup, dan het OS opnieuw installeren en daarna weer Virtualmin en alle extra's. Die back-up maakte ik intern dus op de HDD van de VPS, omdat die dan een fractie vollediger is dan wanneer je 'm direct download. Ondertussen was het echt bed-tijd geworden, dus morgen gewoon beginnen met de backup te downloaden, OS opnieuw en dan de rest.
 • Volgende ochtend vol goede moed de rebuild opdracht van de VPS gegeven. Hé had ik eerst niet iets anders moeten doen... ??? Waar is mijn backup nou gebleven?!?!?!?!?
  Deze afgrond was dus pas echt lekker diep.
 • Het had geen zin om hier lang over te simmen. Gewoon stug doorgaan. De VPS draaide inmiddels onder een verse en schone install van Focal Fossa. Virtualmin geïnstalleerd. Eén voor één de virtual servers aangemaakt, en precies volgens wat echt nodig is. De sbgs-sites waren ontstaan als schaduw sites bij migratie. Maar bij deze migratie verhuist niet de DNS, dus we hebben geen schaduwen nodig. SBGS is (tot de volgende migratie) niet meer nodig. Scheelt weer een domein. De back-up van 13 augustus j.l. uitgepakt op mijn thuisserver en daarvandaan de database-dumps geüpload naar de VxVPS en daar ingelezen in de dabases van de nieuwe sites. En na enig geduldig gepriegel draaide het allemaal. Natuurlijk, zonder de toevoeging in de site van Healingpraktijk Ajna, maar dat moet ik nog eens reconstrueren.
 • Zo snel mogelijk de e-mail weer geactiveerd. Users ingevoerd, met bijbehorende wachtwoorden, en gecheckt op mijn desktop. Wel, de verbinding met de mailserver is op zich goed. Ook de gebackupte mails teruggehaald. Maar die waren dus van 13 augustus, en ondertussen was het eind augustus. Niks aan te doen. Ook die mails komen allemaal terug in de mail-app op de desktop.
 • En vanaf begin september komen ook alle nieuwe mails goed binnen en verlaten verzonden mails ons pand zonder problemen. Uiteindelijk is het allemaal goed afgelopen, met twee weken aan verloren mails en een verloren entry op de site van Ajna. Dat bedoel ik dus met afgrond. Het is overwegend gezien met een sisser afgelopen, maar toch....

In ieder geval genieten we nu van een vers geïnstalleerde VPS bij provider Vimexx, een fractie duurder dan bij Hezner, maar onse Duitse vrienden hadden al prijsverhogingen aangekondigd, want "energie wordt erg duur, tegenwoordig...". Anderszijds heb ik het shared-hosting abonnement bij Vimexx ook kunnen schrappen, dus na enige tijd is het prijsplaatje hetzelfde als voorheen.

Wat wordt het volgende avontuur?

Reageren of vragen: mail naar serverblog@erbenet.nl.                                                            ... terug naar het overzicht van de blogs ...