Strato herstart

Datum
woensdag, 8 mei 2019
Body

Gisterenavond tot (te) laat bezig geweest met het installeren van software op de Strato-VPS. Mijn strategie is: eerst apache2, drupal8, mysql en dan proberen een web-site te maken. Dat lukt! In dit soort gevallen begin ik altijd met webmin, waarmee ik vanuit een browser controle krijg over allerlei instellingen op de server. Het werkt allemaal en lekker snel!

Vanmorgen wilde ik vlug verder gaan, en wel met het opzetten van e-mail software. Gewoon inloggen.... oeps... wat was mijn wachtwoord ook al weer? Van alles geprobeerd, niks werkt. Ik ben domweg mijn eigen wachtwoord vergeten! Dat krijg je ervan als je doorgaat tot na bedtijd!

Wacht eens! Strato biedt het server-beheer programma Plesk aan. Eens proberen. Getver... doet ook niks. Dan maar bellen naar support. Ik kreeg ze vrij snel aan de lijn. Ze waren correct en vriendelijk. Maar inhoudelijk hadden ze geen goed nieuws. 1) Plesk werkt alleen als je het bij de installatie mee laat installeren. Je kunt het later zelf wel toevoegen, maar dan moet je ook zelf de licentie regelen. (En die is dan niet gratis...) 2) Niemand, ook Strato niet, kan bij je VPS als je geen wachtwoord hebt. Op zich geruststellend. "Alles opnieuw installeren, dat is helaas uw enige oplossing...".

De installatie-opdracht van weer Ubuntu 18.04, nu mèt Plesk, heb ik dus maar gegeven. Het duurde even... maar na een half uurtje of zo was tie weer on-line. Omdat ik ook Plesk geïnstalleerd had kwamen Apache en Mysql vanzelf mee. Weer drupal geïnstalleerd en geprobeerd een website aan de praat te krijgen. Werkt niet lekker. Ik heb niks met dat Plesk, het heeft geen functies á lá webmin en ik snap het niet goed. Dan maar weer een installatie opdracht van het systeem, nu zònder Plesk. Weer opnieuw begonnen, maar dat geeft eigenlijk niks. Je moet alleen steeds een tijdje wachten tot de her-installatie voltooid is. Weer webmin, apache2, drupal en mysql geïnstalleerd. Php 7.2 krijg je vanzelf bij het OS. Kortom, er is genoeg om weer aan de slag te gaan.

Nu proberen om de sites van het domein erbenet.nl te migreren...

De eerste strategische beslissing betreft de inrichting van de locaties van de websites. Veruit de meeste sites gaan gebouwd worden met het CMS Drupal 8. En dan blijkt maar weer hoe slim deze keuze voor een migratie naar een VPS was. Veruit de eenvoudigste methode is immers om Drupal 8 redelijk centraal te installeren, en dan elke gewenste website daarheen te linken. Binnen Drupal wordt dan onderscheid gemaakt op basis van het webadres dat de gebruiker heeft benaderd. Op die manier bevat bijvoorbeeld ajna.erbenet.nl dezelfde programmatuur als sillybutterfly.nl, terwijl het toch twee verschillende sites zijn. In Linux kan zoiets heel eenvoudig dankzij de schitterende uitvinding van de symbolic link. Daarvoor moet je wel vanuit de opdrachtprompt kunnen werken en dàt kan nu dus...

Reageren of vragen: mail naar serverblog@erbenet.nl.                                                     ... terug naar het overzicht van de blogs ...