Migreren zonder migraine

Datum
donderdag, 9 mei 2019
Body

Het gaat lekker! Ik moet zeggen: tot mijn redelijke verbazing en tamelijk grote opluchting. Ik heb bij de overgang van Drupal 7 naar Drupal 8 een aantal sites gemigreerd en dat was een migraine-ervaring. Nu gaat het perfect. Op de bron-site de database gesaved en gedownload. Die datebase-dump vervolgens geüpload (ik blijf dat een taalkundig gedrocht vinden, maar het is correct Nederlands, tegenwoordig...) naar de nieuwe server. Om precies te zijn: op de nieuwe VPS heb ik binnen mysql de opdracht gegeven om een database-dump te importeren. Roets... klaar! Ja, dan ben je er nog niet... Dus ik heb het een paar keer overgedaan, tot ik de juiste volgorde in de vingers had:

  1. definieer nieuwe site door in mijn eigen hosts-file een koppeling te maken tussen het IP-adres van de VPS  naar een "naam" van een subdomein. Dat kan zonder problemen, zelfs als het domein nog niet is overgedragen.
  2. Maak op de document-root die in apache gedefinieerd is op de VPS, een symbolic link naar de directory waarop Drupal 8 geïnstalleerd is.
  3. Maak onder Drupal 8 binnen de sites directory een nieuwe directory met als naam de naam van de gewenste site.
  4. Maak in mysql op de VPS een database aan voor de nieuwe site.
  5. Roep de nieuwe site op in je browser. Als het goed is kom je nu terecht in de installatieprocedure van Drupal 8. Doorloop die procedure tot er een draaiende site is. Op deze manier wordt het bestand settings.php van de nieuwe site correct gevuld.
  6. Upload de database-dump van de oude site naar mysql op de VPS.
  7. Kopieer de inhoud van de files-directory van de oude site naar de vergelijkbare dir van de nieuwe site.
  8. Roep de nieuwe site weer op in je browser. Het kan zijn dat het er allemaal zwart/wit uitziet. Dan moeten we nog even frutselen. Roep de instelling van het thema op. Het kan zijn dat het thema eerst geactiveerd moet worden. Save de gewenste instellingen.

Negen van de tien keer ben je dan klaar! Het kan zijn dat je nog wat her en der moet aanpassen, maar ik kwam geen grote problemen tegen, als je er maar voor zorgt dat alle bestanden op de nieuwe site de juiste gebruiker en groep hebben, anders krijg je allerlei foutmeldingen.
Het is me in ieder geval gelukt om de site van Anja's praktijk op die manier zonder enkel probleem te migreren.

Reageren of vragen: mail naar serverblog@erbenet.nl.                                                     ... terug naar het overzicht van de blogs ...